ROMANIA=ARMONIA=OM IN RAI

vineri, 6 februarie 2009

prezentul

Misticul crestin din secolul al XIII-lea, Meister Eckart descrie cum în aceste momente de profunda liniste interioara “exista numai momentul prezent… un Acum etern si fara sfarsit… nu mai exista nici ieri, nici maine, ci numai Acum, asa cum a fost si în urma cu o mie de ani, asa cum va fi peste o mie de ani…”
“Acum este eternitatea, ma aflu în centrul ei. Este în jurul meu la rasaritul soarelui, eu sunt în ea la fel ca fluturele care zboara în aerul plin de lumina. Nimic nu se va mai petrece, totul este acum. Acum este eternitatea; acum este viata nemuritoare.” Poetul indian Rabindranath Tagore privea rasaritul soarelui pe o strada din Calcutta cand “Brusc, într-o clipa, un val parea ca s-a ridicat de pe ochii mei… Norul dens de mahnire care îmi coplesea inima a fost strapuns din nou si din nou de Lumina Lumii. Nu exista nici un lucru si nici o fiinta pe care sa nu o iubesc în acel moment.” A trai magia momentului prezent
“noi nu suntem constienti de esenta noastra divina, ca noi traim, actionam si rationam intr-un somn profund, intr-un somn care nu are nimic metaforic si care este absolut real.” “Si totusi”, spune el, “putem sa ne amintim de esenta noastra divina, daca facem eforturi suficiente.” Un suflet treaz acorda importanta fiecarei clipe.Putem recunoaste o fiinta al carei suflet se trezeste prin faptul ca ea incepe sa acorde importanta amanuntelor (lucrurilor mici). De fapt, ea incepe sa descopere viata. Cei care urmeaza scopuri asa-zis importante uita adeseori sa traiasca - sau, cum se spune - “trece viata pe langa ei”. Fericirea, viata traita intens, sunt ascunse in micile evenimente care populeaza cotidianul. Daca devenim constienti de aceasta, avem sansa sa ne deschidem sufletul chiar acum fata de clipa prezenta, altfel spus – sa ne trezim din somnul greu
In momentul in care intrati in prezent cu atentia voastra, atunci realizati ca intreaga viata este sacra, este un sacru in toate lucrurile pe care le percepeti atunci cand sunteti prezent. Si cu cat traiti mai mult in prezent, cu atat mai mult simtiti simplitatea si profunda bucurie a Fiintarii si sacrul intregii vieti.Plutarh spunea »Prezentul ni se ofera numai ptr o secunda si apoi se sustrage simturilor »Cea mai important a comoara este capacitatea de a patrunde in prezent.

Poti avea orice daca esti multumit cu prezentul.
cea mai inalta dimensiune a existentei are loc atunci cind sinele tau isi aduce aminte SA FIE>.

Amintirea de sine inseamna imbratisarea prezentului, cu orice contine acesta.
Scopul meditatiei este de a fi prezent si a fi prezent nu este rezervat pentru ocazii sau ambiante speciale. aceasta trebuie sa se petreaca oriunde ne aflam si in orice imprejurare..Nu exista activitate superioara prezentei in tacere. Grupuri intregi de ginduri , pe subiecte atragatoare , incerca sa te distraga de la prezent.
Multi oameni se gindesc ca nu au timp sa fie prezenti, si isi imagineaza ca acest lucru este rezervat pentru imprejurari speciale. Incearca sa fii acolo unde esti si nu lasa trecutul sa se infiltreze in prezent. Trecutul este numai un cuvint pe cind prezentul este realitatea in miscare
Amintirea de sine este adevarul etern, ce infrunta cu iscusinta eterna minciuna.

Viata devine reala numai cind iti amintesti de sine. Amintirea de sine nu foloseste inertia, ; trebuie sa faci efort clipa de clipa pentru a fi atent.

Majoritatea oamenilor incurca prezentul, cu ceea ce se intampla acum, dar asta nu este ceea ce este. Prezentul este mult mai adanc decat ce se intampla in el. Este spatiul in care toate lucrurile apar.
Asa ca, sa nu confundati continutul acestei clipe, cu prezentul. El este mult mai adanc dacat orice continut ce are loc si se intampla in el.Dar voi nesocotiti tot timpul cel mai evident fapt: sentimentul nostru cel mai profund, acel eu sunt, nu are nimic de a face cu ceea ce se intampla in viata ta, si nu are nimic de-a face cu continutul ei. Acel sentiment de eu sunt, este una cu prezentul. El ramane intotdeauna acelasi. La copilarie cat si la batranete, in sanatate sau boala, in succes sau esec, acest eu sunt- spatiul de acum- ramane neschimbat la nivel profund. De multe ori poate fi confundat cu continutul, iar atunci vei experimenta acest eu sunt sau prezentul numai ocazional si indirect, prin continutul vietii voastre. Cu alte cuvinte: sentimentul vostru de sine este ascuns de circumstante, de curgerea gandurilor noastre si de multe alte lucruri din lumea aceasta. Prezentul este ascuns si obturat de timp.

Când vă împrieteniţi cu momentul prezent, vă simţiţi acasă oriunde v-aţi afla. Când nu vă simţiţi în largul vostru în acum, oriunde v-aţi deplasa, veţi căra şi neliniştea cu voi.Să aveţi atenţia fixată Acum nu înseamnă să înlăturaţi ce este necesar în viaţa voastră. Înseamnă să recunoaşteţi ce are prioritate. Apoi să vă ocupaţi de ce este secundar cu mai mare uşurinţă.O practică spirituală simplă dar radicală este să accepţi orice se iveşte în Acum – înăuntrul şi în afara ta.Atunci când atenţia voastră se mută în Acum, apare o vioiciune. Te simţi ca şi cum te-ai sculat dintr-un vis, visul gândurilor, visul trecutului şi viitorului. Câtă limpezime,câtă simplitate. Nu există loc pentru a-ţi face probleme. Doar acest moment aşa cum este.Majoritatea oamenilor confundă pe Acum cu ceea ce se întâmplă acum, dar nu acesta este Acum. Acum este mai adânc/profund decât ceea ce se întâmplă în el. Este spaţiul în care se întâmplă.Aşa că nu confundaţi conţinutul acestui moment cu Acum. Acum este mai adânc decât orice conţinut care se iveşte în el.Eu nu sunt gândurile mele, emoţiile, percepţiile simţurilor şi experienţele. Eu nu sunt conţinutul vieţii mele. Eu sunt viaţa. Eu sunt spaţiul în care se petrec toate lucrurile. Eu sunt conştiinţa.
Eu sunt Acum. Eu Sunt.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte interesant si adevarat articolul .Cand ajungi sa fii prezent atunci traiesti cu adevarat.
Multumesc.